Fryst Hallon & biskvietårta!

En typ av Cheesecake som fick betyget "det godaste du bakat hitentills". Oxå det är så god att man lätt kan äta 2-3bitar! Frisk och avsvalkande i sommarvärmen!

Konvertera CUP till DL

Ja här kommer en lite mall för er som inte har cup mått ( jag köpte mina på lagerhaus och dem är ovärderliga)
1/4 cup = 0,6 dl eller 4 msk
1/3 cup = 0,8 dl eller 5,3 msk
1/2 cup = 1,2 dl
3/4 cup = 1,8 dl
1 cup = 2,36 dl
1,5 cup = 3,56 dl
2 cup = 4,74 dl
3 cup = 7,1 dl

Så go nuts på amerikanska recept nu:D

Safari & Djungel

I helgen hade jag en tårta till Jakob som fyllde 1år så 1mån äldre än min lilla pöjk och dem ville ha 2st tårtor m safari & djungel tema!
Vaniljbottnar
Glasscreme
jordgubbsmousse
Täckt med marschmallows smörkräm och SP Figurerna är gjorda i modellerings pasta & FP

Flood Icing!

När man gör kristyr kakor pratar man om olika typer av "icing" men det är bara ett recept man använder Royal Icing, det finns många olika recept men det som ligger uppe på min blogg är det jag använder och föredrar.
Men det olika icing man pratar om är Outlining, flood, filling och 20sekunders icing är snarare ord att beskriva konsistens än olika recept.
Man jobbar alltså med ett recept men varierar konsistensen för att få kristyren att göra vad du vill=)
Oftast börjar man med att använda Outlining, du gör en ram runt kakan kan man säga så att man "stoppar" icingen från att rinna över kanten!
Efter att man har gjort outliners på kakan så är det dax att använda flooding icing att fylla i hela kakan, oftast rinner det fint ut i hela kakan men har an brottom kan man ta en spatel och hjälpa icingen på traven och smeta ut den över hela kakan..
(bilden är från google och från http://cakejournal.com/ tills jag fått in mina bilder)
Konsistensen på piping/outline icing skall vara som tandkräm ungefär, ganksa tjock. När du spritsar skall den smidigt följa dina rörelser och hålla formen, om den släpper/gårsönder eller delar sig då du spritsar är den för torr och du behöver tillsätta mer vatten!
Den skall alltså vara tjock men ändå lossna från en sked om du lyfter upp den men skall inte kunna hålla toppar.
Flood icing är nu det du fyller dina kakor med, Den skall vara rinning men tjock, som varm honung eller schampo, det är inte stor skillnad mellan flood och 20sek men det är en betydande skillnad.
Allt detta kan verkla luddigt, men pröva dig fram och när du väl hittar den rätta konsistensen kommer du inse hur lätt detta är, och du kan förbereda all din icing och fylla spritsar eller melting bottles ( dessa har liten öppning så lämpar sig bäst för flood lr 20sek icining.
Att mästra kosistensen är den viktigaste begåvningen man behöver när man skall göra kakor, resten är bara ett plus och har du värdens talang men inte kan få till konsistens så kvittar ju talangen!

Royal Icing Recept!

Denna använder jag mig jämt utav då jag skall täcka cookies, eller göra blomster dekorationer eller kristyr dekorationer på tårtor.

Ingredienser: ( jag använder mig utav cups men här har ni en converterare om ni inte har cups )
4lbs florsocker (1,81kg )
3/4cups meringue powder (~1,8dl )
1 1/3-1 1/2 cups varmt vatten (~3,16dl - 3,56dl )
2-4 tsk olj-fri extrakt eller essence
Blanda alla torra ingredienser (använd gärna hushållsassistent )
Blanda essensen i vattnet och tillsätt sakta vattnet i de torra ingredienserna medans du vispar. Till en början kommer det var aväldigt vattningt men fortsätt att mixa i medel hastighet tills det blir fluffigt och du kan se att hårda toppar bildas, ca 7-10min. MEN mix tiden är ca så håll ögonen på frostingen och sluta vispa så fort du set toppar bildas, över mixning och olja kommer försöta frostingen ( bra att veta )
Detta blir en stor sats och räcker till minst 9-10 dussins cookies. Och du kan med fördel förvara din frosting i kylen i 1mån täckt med en fuktig handduk!
Man behöver inte smaksätta frostingen men det blir helt enkelt bäst om man gör det om så bara med vanilj essence framför allt om du skall täcka hela kakor!
När frostingen är klar skall den vara så pass hård att den sitter kvar på skeden och du skall kunna köra ner en spatel eller rentutav vispen från din hushålls maskin och den skall stå upp.
Underbar syn:)
Om du vill färga din icing så gör det nu, tänkt säsongs mässigt, är det jul kankse du behöver mycket rött, grönt och vitt. Är det hallowen så är ju orange en given färg! Kristyren skall fortfarande hålla samma form.
Efter du färgat är det dax att tillsätta vatten så du får den konsistens du vill ha; piping, flood, 20 seconds.
ANvänd en blommspruta så kan du enkelt tillsätta rätt mängd vatten för att få den rätta kristyren.
Här har jag spritsat en tårta!
En tårta med kristyr rosor
Jag brukar passa på att göra ett helt GÄNG dropflowers i många färger och storlekar då jag ändå är i farten!
OCh så klart ett gäng cookies=)
För en mindre sats använd denna:
2 lbs {1bag} confectioner’s sugar (~907gram )
1/3 c. plus one tablespoon meringue powder (~0,8dl + 1tsk )
about 3/4c. water (~1,8dl )

20 sekunders kristyr!

Denna kristyren är perfekt att använda då du skall göra kakor i sista sekunden eller bara känner dig lite lat=) Eller skall göra många enklare kakor med kankse 1-2 färger.
Men 20 sekunder menas inte att det är 20sekunder PRICK, utan 19,4 funkar oxå;) men principen är 20sekunder.
Du skall alltså späda Royal Icing med vatten ( använd en blommspruta ) till den är så pass tjock/tunn att du skall kunna dra en spatel igenom och det skall ta ca 20sekunder innan de har flytigt ihop helt och inget syns!
När du använder denna kristyr på kakor behöver du alltså inte göra outliners utan du kan täcka hela kakan med denna då den är tjockare än flood icingen!
Här ser ni vad jag menar ( denna är tagen från youtube ).
För att få mer struktur på kakorna kan du dela upp kakan i sektioner fast det är samma färg tex en morot där man kör "varannan" sektion och låter kristyren torka upp lite mellan, på så vis får man en mer levande kaka ( se min fina målade bild, skall knäppa kort nästa gång och ersätta dessa )
Låt nu torka helt  6-8h.

Smörkräm!

Jag har alltid haft problem med att när jag täcker mina tårtor med smörkräm(testat många) så "följer fyllningen" med ut ur tårtan.
MEN NU gott folk, testade jag ett nytt recept och HALLELUJA, den godaste och mest lättjobbade smörkrämen. Kommer inte använda någon annan mer, så bra, så god.
Och allt detta tack vare Mycakes den härliga och inspirerande bloggen som ni bara måste kika in hos!
Här kommer receptet iaf som sagt är det taget från Mycakes.
Ingredienser & instruktioner
250 g smör (osaltat) vispa i 15-20 min
0,5-3 dl florsocker (efter hur söt du vill ha den) vispa i 5 min
1/2 burk marshmallowfluff på burk (finns i mataffären) vispa i 5 min
2-3 msk ovispad grädde.. vispa i 5 min
2-3 msk vaniljsocker.. vispa så allt blandas
(ev smakessens)
Vispa allt på låg växel
Denna sats räcker att spackla en tårta på 20 cm i diameter..
250 g smör (osaltat) vispa i 15-20 min
0,5-3 dl florsocker (efter hur söt du vill ha den) vispa i 5 min
1/2 burk marshmallowfluff på burk (finns i mataffären) vispa i 5 min
2-3 msk ovispad grädde.. vispa i 5 min
2-3 msk vaniljsocker.. vispa så allt blandas
(ev smakessens)
Vispa allt på låg växel gärna med en flatblandare med gummikant ( dock funkar det med visp oxå )
Denna sats räcker att spackla en tårta på 20 cm i diameter..Tillsätt lite vätska om du vill använda denna på tex cupcakes!
Knepet här är att vispa LÄÄÄÄÄÄNGE och det gäller alla smörkrämer, man får en gräddig, vit fluffig konsistens!
( bilden är lånad av Mycakes.se )

Torktid

Här står jag och ett gäng vänner på tork till helgens tårta:)


Tips & Trix!

Det är ju jätte poppis och mycket vackert att servera drickat till festen i mjölkflaskor ( av glas) och sedan ett papperssugrör i. Även mycket snyggt att ha på dessert bordet, dock kostar dem ganska mycket om man skall köpa dem i diverse inrednings butiker! Så här kommer mitt tips.
Köp denna ölen från systembolaget tvätta bort etiketten, vilket var super lätt med lite varmt vatten, diska dem och fyll dem med utsökt saft direkt från trädgården;)
Snygga, billiga och du får dricka ur dem i sommar värmen;)
Redo att fyllas, finns även i färgat glas om man vill ha det!
Fyllda med härlig hemma gjort svartvinbärs saft!
Fick alltså 10st för 130kr perfekt!

Våga socker- tryfflar!

Ofta när man hittat ett favorit recept så kör man på det, man känner isg trygg och man vet vad man får för resultat, men våga att testa dig fram och våga att misslyckas, något så litet(?) som att byta socker art kan verkligen ändra utgången av ditt resultat stort. Jag själv använder ofta rårörs florsocker när jag gör choklad frostigar att ha runt mina tårtor.
Och detta påpekad eoch visade Josefine Baummann för oss igår då hon gjorde samma tryffel men bytte ut sockret och vi fick provsmaka ( testa där hemma ni oxå så kommer ni få svart på vitt att det är stor skillnad) Ni tar samma mängd socker vad för sockertyp du än använder. Här får ni Josefine Baummann´s tryffel recept och testa som sagt alla tre. Är super god att fylla macroner med och rulla tryfflar.
Chokladtryffel med Dansukker glykossirap- Mindre upplevd sötma- med samma konserverande effekt och krämis konsistens. Kristalliseeas ej och framhäver chokladen.
1,5dl (150gr) vispgrädde
3msk (35g) glykossirap
10g Kakaosmör
200g choklad 70%
15g osaltat smör
Mät upp alla ingredienser  och värm upp grädden, sockret och smören till 35grader ( oftast här felet blir om tryffeln inte stelnar ) Vände sedan i chokladen och rör tills den är helt smält. let sedan svalna för att antingen fylla macroner, spritra tryfflar eller rulla tryfflar.
Chokladtryffel med dansukker ekologiskt rörsocker- En ton av karamell, risken för kristallisering ökar jämfört med glykossirap. Vill du ha mer karamell smaken använd ljusare choklad.
1,5dl (150gr) vispgrädde
1,5dl (35g) ekologiskt rörsocker
10g Kakaosmör
200g choklad 70%
15g osaltat smör
-Gör som ovan-
Chokladtryffel med dansukker muscavadoråsocker- En svag ton av lakrits och ger tryffeln en fyllig härlig smak. Om sockret blir hårt efter att du öppnat det? Förvara sockret i kylskåpet men om det redan hunnit blivit hårt svep en fuktig kökshandk runt paketet. Detta är min personliga favorit!
1,5dl (150gr) vispgrädde
2msk (35g) muscavadoråsocker
10g Kakaosmör
200g choklad 70%
15g osaltat smör
- gör som ovan-
Använd gärna mixer då du göra tryfflar, dock skall inget lufft komma in så ingen "upp och ned" rörelse med mixern. Därav använd aldrig visp, slickepott går bra!
Vill du tillsätta lite alkohol eller annan vätska som smaksättning tillsätt då det då grädden är uppvärmd. Om du tillsätter mycket vättska så får du ta bort samma andel från grädden så att tryffeln inte blir för vattning!

Det moderna kafferepet!

Jag fick en inbjudan från dansukker att delta på det morderna kafferepet som var en pressträff där Dansukker tillsammans med Josefine Baummann, Årets Konditor 2011, bjöd in till en modern version av det traditionella kafferepet för att ge tips och inspiration.
Josefine Baummann, Årets konditor 2011, bjöd på en läcker buffé av kakor och tårtor på temat - det moderna kafferepet. Hon kom även med tips och råd på hur vad man kan göra till årens kafferep och hur man kan använd dansukkers olika produkter i bakandet.

Annika Åström, sensorik och konsumentforskare från SIK Institutet för Livsmedel och Bioteknik, var på plats för att tala om det sensoriska matspråket.
Var en mycket trevlig stund med massa godsaker och bra tips, idag kommer ni få lite bilder för att i morgon dela några av recepten och tips & tricks på bla tryfflar.
En härlig sked fylld med lemoncurd, mini maränger och frystorkade hallon. Ljuvligt gott och friskt. Skedarna kan ni bla hitta hos Celebrations.se
En liten överblick av dessertbordet
Macrones som innehöll en klassisk tryffel men med olika sorter arter ilket gjorde att det fick helt olika karaktärer ( mer info i morgon )
En mordern tolkning av schwarzwaldtårtan som Josefine även vann årets konditor 2011 med, vilket jag kan förstå. Smaken var frisk och ljuvlig. Helt underbart. Och Josefine var en fantastiskt kvinna, sådan inspiration att en sådan ung tjej tar hem detta priset och att en kvinnlig konditor få stå i rampljuset. hon har ingen konditor utbildning utan har blivit upplärd på chokladfabriken i Sthlm. Så det finns hopp för alla oss bloggare;)
En mordern tappning av biskvien. Lätt och fluffig smörkräm och dessa slipper man doppa, smidigt va!
Här ser ni 2 olika varianter av Josefines egen komponerad nyhet till året skafferen, en Wretman, tillägnad hennes mormor De rosa var hallon och de gröna lime, dessa var en mondelbotten med en smaksatt panacotta kan man säga med chokladskiva emellan. Delikata och jag funderar på att göra dessa tills Ralph´s 1års kalas!
Fantastiska tryfflar som var gjorde av fyllningen i macronerna!
För att få in den klassiska kanel/kardemumma smaken har Josefine här gjort en chokladmouss med kardemummakrips i botten och en hallonpannacota över, frisk och spännande god! Även detta engångs serveringsskålar finner ni hos celebrations.se
Tryffelbak på G
Provsmak på 3 sorters tryfflar! jag ger mer detaljer i morgon!
Fantastiskt duktiga och trevliga Josefine!
Fick ju oxå en goodie bag med oss hem som innehöll recept, lite nyheter från sockerhyllan och ett jättefint förkläde, kommer verkligen känna sig proffsig i köket nu=) Här kan ni även se dansukker´s nya förpackningar, sommriga och härliga!
Ja detta var lit ebilder från dagens morderna kafferep, hoppas det har vattnats i munnen på er för det var fantastiskt. Något spec ni är extra nyfika på receptet till?
Kram Madde

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!