Små kakor!

IJag har bakat lite småkakor, och det fick bli klassikerna Chokladsnittar & kolakakor. MUMMS! Hoppas att det finns något kvar till baby showern;P

 

125 gram Smör
1 dl Socker
1 st  Ägg
2,5 dl Mjöl
2,5 msk Kakao
1 tsk Vaniljsocker


Och pärlsocker för garnering!



1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Rör smör och socker vitt och pösigt.

3. Tillsätt ägget, men spar eventuellt 1 msk till pensling. Rör ut kakao i mjölet tillsammans med vaniljsocker och tillsätt det till smör-sockerblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg.

4. Dela den i 2 delar och rulla till längder, lika långa som en plåt. Lägg båda längderna på plåten, smord eller med bakplåtspapper.

5. Pensla ev längderna med ägget och strö över lite pärlsocker.

6. Grädda mitt i ugnen, 12-15 minuter.

7. Skär längderna i sneda bitar, ca 3 cm breda, medan de är varma.

Förvara dem torrt.

Recept på kolakakor hittar ni HÄR!

 

Skålen kommer från underbara Gerbera!


Sneak Peak!

Nu har jag fått mitt paket från Celebrations med dekorationer till Baby Showern. Längtar så att få ställa i ordninga allt, är fortfarande en del som saknas, som jag skrev tidigare har jag jätte dåligt med kak/tårtfat och kakburkar i olika utförande, så får bli en shopping runda snart:)


Massa söta saker:D



Våra söta inbjudningskort:)

Som sagt kika in hos celebrations, där finns det mesta som du kan behöva till just din fest, nu har dem även fått in massa nyheter och aktiviterer till sommaren där du kan ha din egen karneval/festival hemma med massa lekar för stora och små!






Jag Vann:D

Det händer inte ofta, men ibland har man tur. Jag tävlade på Facebook där Culina i sammarbete med Food Passion and Life. Där man kunde vinna en mixer. Och gissa vem som vann;P JAG.......

 

Så jag ser fram emot att få denna skönheten hem till mig, passar perfekt till sommarens smoothies och kanske även kommande barnmat;)

Vinnare göteborgskex!

Jag såg att folk undrade över vinnaren av Göteborgskex tävlingen. Och jag har dragit en vinnare och medelat och skickat kexen. Har helt enkelt bar amissat att annonsera vinnaren i bloggen!

Den som vann var alltså:

Lotte Hultgren!

Hoppas det inte vart några sura miner, tävlingen har gått het rätt till, men som sagt så missade jag att blogga om det:)

Förberedelser!

Ja inför denna babyshower ( som vart lite tidigare än planerat ) jag har så mycket jag vill göra, så mycket tankar och ideer och ser ju detta som ett perfekt tillfälle att få baka i massor. Men måste vara lite realistisk oxå, vill ju inte bara massa som sedan måste kastas. Och sedan är frågan hur mycket kan jag förbereda innan? Jag föredrar ju att ha allt nybakat men det funkar inte om jag ska baka massa.
Här rä lite av det som jag ska bjuda på:

Socker kringlor
Cupcakes 2st smaker
Makarones 2st smaker
Cakeballs
Smaksatta maränger
Damsugare
Färgade chokladbollar

Sedan kan det bli ändringar och ännu fler sorter:P Man kanske borde ha en tårta oxå?

Hela festen kommer att gå i blått och vitt.
Har ni några fler ideer som jag kan använda mig av plus att jag efterlyser recept på bra och goda cakeballs/pops? Har ni någpt? Jag är som sagt öppen för alla förslag!
Just nu är det så mycket i skallen att det står still:/



Baby Shower!

Ja detta är mitt kommande "stora" projekt. Ser verkligen fram emot detta, dels att få skapa ett fint "kakbord" med massa mummsigheter på men även att få träffa nära och kära och få skämma bort dem med massa gott. En trevlig stund helt enkelt! Och dessutom få fira vårat lilla underverk ( som just nu sparkar på mina revben:P ) som ska komma till oss i sommar!

Så planerna är i full gång, har dock kommit på att jag är i STORT behov av kakfat och kakburkar, har typ inget av detta, vilket är mycket frustrerande! Så det ska jag försöka hitta nu:)

Tänkte även kolla med er mina kära läsare om ni har haft någon baby shower ( tror det är ett vanligare fenomen bland oss baktokiga då vi tar det som en anledning att få baka:P) Har ni några tips på bakverk som man verkligen måste ha med på kakbordet? Och har ni lekt några "lekar" på eran baby shower?

Kom med så mycket ideér och tankar som möjligt:D Allt uppskattas!


Culina!

Japp jag måste tipsa om en mat&bak sida med massa tillbehör som vi bak & mat tokiga kan behöva. Har nu även utförsäljning på många varor till bra priser:D


Nässlan – Nordens Ginseng!

Nu är det snart dags att gå på jakt i vårens vilda skafferi efter de första nässelskotten. Spröda, gröna och brinnande sticker de upp ur myllan och ju tidigare man plockar dem, ju godare och näringsrikare är de. Om man toppar av sitt nässelbestånd, tex slår dem med lie, kan man skörda toppskott av nässlor hela växtsäsongen.

Brännässlan är en kulturväxt som växer i hela vårt avlånga land. Urtica dioica, som den heter på latin, är ett flerårigt ogräs som kan bli mellan 30 till 150 cm högt. Trots sina obehagliga brännande egenskaper, som försvinner vid torkning eller kokning, är den på många sätt en hälsosam ört.

Brännässlan är en riktig vårkur för vintertrötta. Nässlorna innehåller mängder med nyttigheter, flera vitaminer som A-, B-, C- och E-vitaminer och dessutom mineraler som kalcium, järn, selen, mangan och zink mm.

Gammal huskur
Nässlan har använts mot olika sjukdomar inom folkmedicinen under flera århundraden, det vittnar litteraturen om. Den har använts på olika sätt mot trötthet, tarm- och matspjälkningsproblem, urinvägsinfektioner med mera. I de gamla böckerna kan man även läsa att man kunde piska sig med brännässlor för att hindra reumatisk värk. Detta ökade blodcirkulationen i stela leder och syran i nässlorna skulle mjuka upp lederna. Nässelvatten, avkok på nässlor, har till och med använts mot dålig hårväxt och skallighet. I odlingen har man också använt avkok av nässlor både för att utrota ohyra i grönsakslandet och som gödningsmedel!

Nättelduk - tyg av nässlor
Indianerna gjorde tyg och rep av nässlor. Här i Sverige har nässlor beretts ungefär som lin och spunnits till tunna trådar av vilket man framställde tyg. En sk ”nättelduk” är gjord av fibrer från brännässlan.

Nitrat - Nitrit
Gemensamt för nässelsläktet är att de lagrar små mängder nitrater som kan omvandlas till nitrit tex vid varmhållning, vilket i stora mängder kan vara skadligt för kroppen (därför bör rester av nässelrätter inte återuppvärmas). Men eftersom man inte äter nässlor varje dag, behöver man enligt Livsmedelsverket inte oroa sig. På kväverika platser som tex vid ladugårdar, gödselstackar och komposthögar ska man inte plocka nässlor eftersom de där tar upp kväve ur jorden och omvandlar till nitrit. Plocka istället nyutslagna skott (innan nässlan gått i blom) i skogslundar och på ängar.

Vårprimör i matlagningen
Visserligen är nässlan ett besvärligt ogräs i våra odlingar, men också en fantastisk vårprimör i matlagningen. Förvällda och hackade är nässlorna goda i soppor, stuvningar eller såser. Torkade kan de användas i potatismos, i frukostflingorna, som te eller i brödbaket.

Nässelost
Nu finns det till och med en ost som innehåller nässlor. Det är Falbygdens mejeri som säljer en holländsk hårdost med nässlor. Tycker man om spännande smaker ska man prova denna ost som är smaksatt med äkta nässlor. Osten heter Fromaster, Nässlor, och innehåller 31% fett.

Förvällning av nässlor:
Skölj nässelskotten väl i flera vatten så att all sand försvinner. Ta bort grova stjälkar, ev rothår eller gräs som kommit med av misstag.Koka upp 1 liter vatten med 1-2 tsk salt (till 1 liter nässlor). Lägg nässlorna i det kokande vattnet, låt dem få ett uppkok.Sila de förvällda nässlorna i en trådsil, pressa ur det sista vattnet.Hacka de förvällda nässlorna och använd dem direkt eller frys in dem i små platta paket.

Torkning av nässlor
Bred ut nässlorna på ett lakan som läggs på en varm, torr och välventilerad plats. Vänd bladen dagligen så att torkningen blir jämn.Du kan också breda ut nässlorna på en plåt och torka dem i ugnen på cg 50 graders värme med ugnsluckan på glänt – då torkar de på några timmar.Dra av bladen från stjälkarna så snart de är torra och frasiga. Får de sitta för länge pulvriseras de.Förvara dem i lufttäta burkar. Gärna mörkt.

Så, ta för dig av våren skafferi! Här följer några recept på vägen!

Nässelpesto
4 dl färska nässlor
1 dl skållad sötmandel
2 vitlöksklyftor
1 dl vällagrad ost (tex västerbotten)
¾ dl olivolja el kallpressad rapsolja
1 krm svartpeppar
salt

Gör så här:
1. Skölj nässlorna och förväll dem i kokande vatten, se ovan. Häll bort vattnet.

2. I Matberedare: Sätt i kniven i matberedaren. Låt vitlöksklyftorna och den skållade mandeln glida ner i maskinen då den är igång – då hackas det hela  jämnt och fint. Tillsätt osten i bitar och låt den också bli finhackad. Tillsätt de förvällda nässlorna. Häll i olivoljan i en fin stråle när maskinen är påslagen. Smaksätt med peppar och salt.

3. Utan matberedare: Hacka nässlorna och vitlöken mycket fint. Blanda nässlor, vitlök, mald mandel och riven ost. Droppa i olivoljan under omrörning. Smaksätt med peppar och salt.

4. Servera peston tillsammans med nykokt pasta. Jättegott!!

Nässelbrödbullar  20 bullar
50 g jäst
4 dl lättmjölk
50 g matfett
1 tsk salt
2 msk sirap
5 dl grahamsmjöl
6-8 dl vetemjöl
1 dl mixade nässlor

Gör så här:
1. Smält matfettet i en kastrull. Slå i mjölken och värm till 37 grader. Häll över blandningen i en degbunke. Blanda i jästen och rör tills den har löst sig. Tillsätt nässlor och sirap. Rör i grahamsmjölet och därefter vetemjöl tills degen är hanterbar.

2. Jäs 30-45 min under bakduk.

3. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Baka ut 20 bullar och lägg dem på smord bakplåt. Låt jäsa ca 30-45 min under bakduk.

4. Grädda mitt i ugnen i ca 7-8 min.

Nässelsoppa
2 liter nässelskott
Till förvällning:
2 liter vatten
2 tsk salt

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk matfett
1 liter vatten
2 buljongtärningar (en grönsaks- och en hönsbuljong)
2 potatisar (mjölig sort)
½ dl vatten + 2 msk maizenamjöl (till redning)
salt
peppar

Gör så här:
1. Rensa, skölj och förväll nässlorna enligt beskrivningen ovan. Skala och hacka löken mycket fint. Smält matfettet i en gryta. Tillsätt den hackade löken samt pressad vitlök och fräs det hela glansigt och guldgult. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna.

2. Skala och riv potatisen. Tillsätt den rivna potatisen i grytan. Låt soppan sjuda i ca 10 min. Hacka eller mixa de förvällda nässlorna och tillsätt i soppan, låt allt få ett uppkok.

3. Tillsätt ev redningen i en fin stråle under omrörning, låt sjuda ytterligare några minuter. Potatisen gör soppan lite simmig och tjock så det är inte nödvändigt att tillsätta redningen. Smaka av soppan med salt och peppar.

4. Servera soppan riktigt het antingen med kokta ägghalvor eller den goda laxcremen som du får recept på här.

Laxcreme
75 g varmrökt laxkött
2 msk creme fraiche
2 msk gräslök
nymalen peppar

Gör så här:
1. Skär laxköttet rent från ben och skinn. Hack det fint och blanda det med creme fraiche och hackad gräslök. Smaksätt med nymald peppar.


Tårt beställning!

Kraven var att den skulle se ut såhär:D





Körsbärs blommor:D

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!