Köksmaskin!
Ja efter mycket övervägande, läsr era tips och råd så kom jag fram till följande:
- Jag bakar nästan aldrig matbröd eller tunga degar.
- De degar jag bakar klarar min gammla maskin av så då klarar vilken maskin som helst av det.
- Jag har väldigt litet kök och inte plats i skåpen så måste ha maskinen framme.
- jag är lite utseende fixerad;D
Så denna skönhet står i mitt kök just nu! Så underbar och den skall provbakas med till min födelsedag!
Ny assistent- KitchenAid VS Ankarum Assistent
I Julklapp av min älskade sambo fick jag en ny assistans ( vilken jag verkligen behövde då min är värdiglös ( fick den av han för 2 år sedan ) Men nu e frågan vilken ska jag ta?!
KitchenAid, sjukt snygg "liten" och smidig och kan jämt stå framme! Bunke 4,8l
Ankarums Assistent, Stor bunke och starkare motor, klarar lätt av dubbla degar, dock ganksa stor och klumpig i mitt lilla kök!
Har du någon av dessa? Vilken är din favorit?
Årets pepparkakshus
Detta vart årets hus och mitt första någonsin! Jag vart nöjd faktiskt!
Saffranssnäckor m pistasch och mandelmassa
Deg:
100g smör
5dl mjölk
50g jäst för sötadegar
250g kesella
1g saffran
1½dl strösocker
½tsk salt
ca16dl mjöl
Fyllning:
ca 300g riven mandelmassa
200g hackade pistaschnötter
Pensling & Garnering:
ägg
hackade pistaschnötter
pärlsocker
1. Smölt smöret, häll i mjölken och låt allt bli jummet, 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av degvätskan. Blanda i resten av degvätskan samt kesella, saffran, socker, salt och de mesta av mjölet. Spara lite till utbaket. Arbeta degen tills den blir smidig och låt den sedan jäsa under bakduk till dubbel storlek ( ca 40min )
3. Ta upp degen och knåda på mjölat bord. Dela den i 2 delar och kavla varje del till en rekangel på 50*40. Strö hälften av madelmassan och nötterna på den undre delen av rektangeln, vik sedan över den andra, Skär i ca 20 lika stora remsor som du sedan tvinnar ihop till en lös knut. Låt sedan jäsa i ca 30min till på plåten under bakduk.
4. Sätt ugnen på 225grader. Pensla med uppvispad ägg och strö på pistasch hack och pärlsocker, Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min till de fått fin färg!
Den söta ställningen kommer Från
Celebrations och är en hel collection med ärligt juliga produkter! ( Visst är den lilla renen högst upp underbar ) :D
Pepparkakskrans Recept.
Jag använde mig utav denna
grund degen ( dock utan saffran ) använde följande fyllning:
Ugn; 200 grader
Fyllning:
75g smör
3/4 florsocker
1tsk malen kanel
½tsk malen ingefära
½tsk malen kryddnejlika
Pensling och garnering:
ägg
50g mandelspån
2. Fyllning: Blanda smör socker och kryddorna. Bred smöret kryddsmöret över degen. Rulla ihop som en rulltårta.
3. Forma en krans och tryck ihop ändarna, Lägg den på en plåt med bakpapper och klipp snitt med sax och vik ut flikarna. Låt jäsa övertäckt 30min.
4, Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen 20-30min
Saftig Vetedeg!
Ca 22 Bullar eller 1 Krans
75g smör
2dl mjölk
1dl kesella
50g Jäst
2 ägg
3/4dl Vit sirap
ca 10dl mjöl
( om du vill göra saffrans bullar tillsäg ½g saffran )
1. Smällt smöret och tillsätt mjölken och kesella, värm till 37grader. Smula Jästen i en bunke, tillsätt degspadet och rör ut jästen. Tillsätt ägg , sirap och ev saffran. Arbeta in mjölet till en smidig blank deg. Låt jäsa övertäck 30-40 min
2. Ta upp degen på mjölat bord ch knåda lätt. Kavla ut degen till en avlångplatta 30*40
( sedan kan man använda degen som man vill, kransar, snurror, snäckor med diverse fullningar )
Pepparkakskrans!
Idag hade vi "Playdate" men ett gäng bebisar och jag dukade upp ett fullt bord med godsaker såhär vid jul:) Och detta var en av sötsakerna:) En STOR och mummsig pepparkakskrans!
Kommer recept och fler bilder i morgon!
Julstjärna!
Mina söta pepparkaks julstjärnor!
Tävling 2 Myror.se
Du kan nu vinna valfri talva lagom innan jul! ( Gäller inte Dibond tavlar )
1 Lott- Gå in på 2Myror.se och välj vilken tavla du vill vinna. Lämna en kommentar här med svaret!
2 lotter- Gör ovanstående plus tipsa om tävlingen i din blogg/fb med bilden. Bifoga länk.
Man kan samanlagt få 4st Lotter!
Tävlingen förlängs och avslutas på min födelsedag 4e JAN
Lussebullar m pistage och mandel
Praliner och Decomax!
Igår gjorde jag mina första praliner ( och skall göra mer i dag ) och då fick jag chansen att testa lite nya saker här hemma:D Jag tänkte ge min nya
Decomax från
Mikadesign en chans, jag hade höga förväntningar men var berädd på att dem kanske var FÖR höga. Men Icke, den var super smidig att fylla praliner och göra pralinskal med, testade även spritsa lite texter och figurer med den och den var toppen ( kommer i ett annat inlägg ) men rekomenderar den starkt iaf, så kladd fritt att spritsa choklad, ikväll skall ja testa lite större spritsningar=)
Jag har en rosa fin=) Och man får 6st tyllar till!
Jag gjorde skal av
mörkchoklad från och
candymelts, sedan fyllde jag dem med kokos/vitchoklad fyllning. Jag använde mig utav dessa helt underbara sugrör i hårdplast från
Celebrations, delade dem i mitten, älskar att de är både vita/röda och genomskinliga, kommer använda dessa mycket i jul!
Och resultatet vart inte 100% men jag är mycket nöjd med tanke på att det var mina första praliner jag gjort så är jag mycket nöjd:) Var mycket roligt att göra, så kommer bli många praliner iår:D
Söta och juliga va=) Jag har använt mig utav cupcake formen från
Style and funstuff och den var suuper bra och chokladen ramlade ut såå lätt=)
Testade även gjuta praliner i min Madeleine form!
Resultatet vart perfect:D Inte lika lätta att få ut men ändå fantastiska, fyllda med mintcreme!
Kanelhjärtan!
JA dessa påminner lite om "finska pinnar" i smaken men kanelen gör att det blir en ny tvist! Dessa var jätte svåra att stansa ut hjärtan med, men efter många svordommar och pill så gick det!
Ingredienser!
3 ½dl mjöl
1dl Potatismjöl
½dl socker
1 äggula
200g smör
1msk kalltvatten
Till Garnering
1ägg
Kanel
Strösocker
1. Blanda mjöl, potatismjöl och socker jämt. Tillsätt äggulan, skivat smör och vatten och arbeta snabb ihop till en deg gärna med matberedare ) Lägg degen i en påse i kylen i ca 30min.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen tills den är ca 2-3mm tjock och stansa ut hjärtnan. lägg på en bakplåtspappers klädd bakplåt.
3. Pendla kakorka med de uppvispade ägget och strö över kanel och socker. Grädda i ca 10min.
Innan servering kan du pudra över florsocker så ser de ut som snö!
Der ursöta fatet kommer från Celebrations nya jul collektion!
Bonnpepparkakor!
Ja detta är alltså bonnkakor, men med en juligare tutsch! Jätte goda dock en mycket smulig deg.
Ingredienser:
5½dl mjöl
2dl socker
1mck ljus sirap
1tsk bikarbonat
1msk vatten
3/4dl grovhackade sötmandlar
2msk pepparkakskrydda
200g smör
1. Lägg mjölet i en bunke. Gör en grop i mitten och lägg ner strösocker, sirap, bikarbonat utblandat m vatten, kryddan och hackadsötmandel i gropen.
2 Skär smöret i bitar och lägg ner dem i mjölblandningen, hacka sönder smöret med en vass kniv samtidigt som du blandar runt det med mjöletblandningen. När det blivit en smuligmassa knådar du ihop smulorna till en deg.
3 Forma degen till 2 rullar ca 4cm i diameter. Rulla in dem i plastfolie och låt vila i minst 2h, gärna längre.
4 Starta ugnen på 200grader. Skär rullen i ½cm tjocka skivor med en vass kniv. Lägg dem på e bakplåtspappers klädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 10min
Den stora underbara koppen/skålen är från Gerbera!!
Vinnare Macaronsett!
Jag är en Vinnare!
Ja jag har haft tur den sensate månaden alltså! Jag vann "madeleinformar" i silikon från Léuké och nu har jag vunnit i nyhetsbrevet från Nyttadesign :D ja anmäl ni oxå så kanske ni vinner nästa gång! Ja just ja kom ju 2:a i kungsörnens cupcake tävling:D
Lucka nr6 Ninasmat!
Ninsamat drivs av mycket trevliga David & Nina här i Helsingborg. OCh deras motto är:
Erbjuda produkter av hög kvalitét
som underlättar och gör det roligare i köket
Snabba leveranser är en självklarhet!
Lucka NR7 2myror.se
2myror erbjuder dig underbara illustrationer för hela huset! De som är 2 myror heter Therese och Petra . Två tjejer som brinner för design och härliga färger! De bor i småländska Gnosjö med sina familjer. När dem inte försöker att får vardagspusslet att gå ihop eller skapar nya illustrationer, så jobbar de på samma företag inom detaljhandeln. Tanken med 2myrors webbshop är att du som kund ska hitta unika och färgglada illustrationer till ditt hem, och att du finner det lika kul som vi med budskapen i bilderna, dolda eller synliga.
Zoegas jul
Detta fick ja på posten igår, ja e inget kaffe fan men min sambo älskar kaffe o främst zoega's så detta ska vi mumsa på! Har ni testat det? Återkommer m recension:)
Sista chansen
Ja snart avslutas tävlingen där du kan vinna kakformar från kakformar.se
Och i morgon är sista chansen på rosutstickare från Sockerflinga plus bonuspriserna från DrOetker
Klicka på bilderna så kommer du rätt, finns ju även en massa annat skoj i andra luckor!
Vinnaren Dagens Lucka!
Ja nu har jag dragit vinnaren av dagens lycka i sammarbete med
Style and fun stuff. Jag använde mig utan Random number generator och vinnaren vart
Stina:D
Cupcake ställning!
Jag måste ju bar få tipsa om denna UNDERBARA ocj annorlunda cupcake träd/ställning! Jag vill sååå gärna ha dena, underbar!
Visst är den söt? Och fins hos www.glasverandan.se
P.s nu är det föresten en lucka öppen med gåvor från just glasverandan d.s
Dagens Lucka!
Jag har fått äran att öppna dagens lucka hos
www.styleandfunstuff.se En super roligt bakbutik som varje dag öppnar en lucka hos olika bakbloggar där det lottar ut produkter från deras sortiment!, så här kommer min lucka:)
I dagens lucka hittar du: Silver-strössel, supersalta lakritsflakes, pastell flakes & 50 st valfria muffinsformar.
Tävlings regler:
Regler:
- Lämna en kommentar i detta inlägg att du är med & tävlar.
SÅ var med du oxå:)
Glutenfri äppelpaj!
Nu är jag uppe i norrland så blir lite lugnare på bakfronten, men jag har paket hemma som ligger och väntar så när jag kommer hem skall det prövas:D
Men min pappa är Gluten och laktos allergisk ( ja och allt annat men vad vet dem ej, så det är en överaskning varje gång om det funkar lr ej;) så jag bakade en äppelpaj som han oxå kunde äta, ett alternativ för smulpajen!
4 stora äpplen
1dl socker
1dl hackade sötmandlar
100g smör
2msk sirap
Skiva äpplena och lägg i en ungssäker form ( behåll gärna skalet på ).
Kör övriga ingredienser i en matberedare till en smet och klicka ut på äpplena, bre ut smeten. grädda i 200grader i ca 20-30min. Servera m glass eller vaniljsås!
Super enkel och jätte smarrig, jag råkade dock ställa pajen på ugnen och sätt på en platta så formen exploderade och pajen vart förstörd:( Hann dock smaka på den allihop:D
Luck Tips
Klicka på bilden för att komma till luckan och tävlingen!!
Dagens lucka har även en Bonus lucka!
Sockerflinga drivs bla av Martina och öppnade i Augusti, en ny butik som har mycket spännande bakrelaterade produkter och ligger lågt i pris och frakt om man jämför med många andra nätbutiker! Och nu har ni chansen att vinna ett smakprov från deras webbutik så klicka er in!
Kalender!
Just nu driver jag en kalender hos www.madeleneklund.blogg.se
Det kommer vara med mycket bakrelaterade luckor, och dessa kommer jag även att lägga upp här! Detta för att ni kära läsare skall ha möjlighet att delta, men även för att mina kära samarbetspartners förtjänar det:)
Så här kommer första luckan!
KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT KOMMA TILL TÄVLINGEN!
Kakformar.se drivs av Anneli Fådal i Haningen och är en underbar sida om du är på jakt efter kakformar till alla olika tillfällen, jag har formar därifrån som används till både halloween och till babyshowern....och nu snart skall jag blanda alla och använda till julbaket:D Så kika in där om du är behov av kakformar i hög kvalitet eller öppna lucka och se vad du kan vinna:D