Saffranssnäckor m pistasch och mandelmassa
Deg:
100g smör
5dl mjölk
50g jäst för sötadegar
250g kesella
1g saffran
1½dl strösocker
½tsk salt
ca16dl mjöl
Fyllning:
ca 300g riven mandelmassa
200g hackade pistaschnötter
Pensling & Garnering:
ägg
hackade pistaschnötter
pärlsocker
1. Smölt smöret, häll i mjölken och låt allt bli jummet, 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av degvätskan. Blanda i resten av degvätskan samt kesella, saffran, socker, salt och de mesta av mjölet. Spara lite till utbaket. Arbeta degen tills den blir smidig och låt den sedan jäsa under bakduk till dubbel storlek ( ca 40min )
3. Ta upp degen och knåda på mjölat bord. Dela den i 2 delar och kavla varje del till en rekangel på 50*40. Strö hälften av madelmassan och nötterna på den undre delen av rektangeln, vik sedan över den andra, Skär i ca 20 lika stora remsor som du sedan tvinnar ihop till en lös knut. Låt sedan jäsa i ca 30min till på plåten under bakduk.
4. Sätt ugnen på 225grader. Pensla med uppvispad ägg och strö på pistasch hack och pärlsocker, Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min till de fått fin färg!
Den söta ställningen kommer Från Celebrations och är en hel collection med ärligt juliga produkter! ( Visst är den lilla renen högst upp underbar ) :D
Kommentarer
Trackback