Kanelbulle deluxe!
Jag lovade igår att ni skulle få ett super god "kanel"bulle recept. Så här kommer det.
Börja med en sats grundrecept av kanelbullar, tex denna;
Ingredienser:
Ca 40st
50g jäst
175g smör
5dl standardmjölk
800g vetemjöl
1dl socker
2tsk nystött kardemumma
½tsk salt
1 ägg
pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Smält smöret blanda med mjölk och låt det bli fingerljummet. Rör ut jästen i mjölkblandningen. Väg upp mjölet. Tillsätt socker, kardemumma, salt och mjöl ( spara lite till utbakningen). Arbeta väl 5min i maskin eller 10 min för hand till en smidig deg. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i 3 delar. Kavla ut varje del till en rektangel på mjölat bord. Bred på önskad fyllning, se receptet eller en sorts fyllning på varje.
rulla ihop, skär i skivor och lägg i bakformar. Låt jäsa under bakduk i 40min. Pensla med uppvispat ägg och stö på pärlsocker.
Grädda i 250 graer i 5-10 min i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler.
Fyllning:
Kanel-,mandel och pistaschfyllning
Räcker till 1/3 av grundsatsen.
Ingredienser:
50g smör
100g madelmassa
1½dl hackade pistaschnötter
2tsk kanel
Riv madelmassan och blanda med smöret. Tillsätt hackade nötterna(spara lite till dekoration) kanel + lite grön karamelfärg om du vill. Arbeta ihop till en jämn röra.
Bred ut fyllningen på den utkavlade degen och följ sedan grundreceptet.
Kanel- och ingefärsfyllning
Räcker till 1/3 av grundsatsen.
150g smör
1dl hackad syltad ingefära
½dl socker
1msk kanel
Bred på smöret på den utkavlade degplattan. Strö över hackad ingefära, socker och kanel. Rulla ihop skär i skivor och lägg i formar
Följ sedan grundreceptet.
Kanel-,apelsin Och mörk chokladfyllning.
Räcker till 1/3 av grundsatsen.
150g smör
1msk kanel
½dl socker
50g riven Anthonberg mörk choklad
1 apelsin, rivet skal
bred ut smöret på den utkavlade dehplattan. Strö över kanel och socker. Hacka chokladen och strö över tillsammans med rivet apelsinskal.
Följ sedan original receptet!
Börja med en sats grundrecept av kanelbullar, tex denna;
Ingredienser:
Ca 40st
50g jäst
175g smör
5dl standardmjölk
800g vetemjöl
1dl socker
2tsk nystött kardemumma
½tsk salt
1 ägg
pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Smält smöret blanda med mjölk och låt det bli fingerljummet. Rör ut jästen i mjölkblandningen. Väg upp mjölet. Tillsätt socker, kardemumma, salt och mjöl ( spara lite till utbakningen). Arbeta väl 5min i maskin eller 10 min för hand till en smidig deg. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i 3 delar. Kavla ut varje del till en rektangel på mjölat bord. Bred på önskad fyllning, se receptet eller en sorts fyllning på varje.
rulla ihop, skär i skivor och lägg i bakformar. Låt jäsa under bakduk i 40min. Pensla med uppvispat ägg och stö på pärlsocker.
Grädda i 250 graer i 5-10 min i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler.
Fyllning:
Kanel-,mandel och pistaschfyllning
Räcker till 1/3 av grundsatsen.
Ingredienser:
50g smör
100g madelmassa
1½dl hackade pistaschnötter
2tsk kanel
Riv madelmassan och blanda med smöret. Tillsätt hackade nötterna(spara lite till dekoration) kanel + lite grön karamelfärg om du vill. Arbeta ihop till en jämn röra.
Bred ut fyllningen på den utkavlade degen och följ sedan grundreceptet.
Kanel- och ingefärsfyllning
Räcker till 1/3 av grundsatsen.
150g smör
1dl hackad syltad ingefära
½dl socker
1msk kanel
Bred på smöret på den utkavlade degplattan. Strö över hackad ingefära, socker och kanel. Rulla ihop skär i skivor och lägg i formar
Följ sedan grundreceptet.
Kanel-,apelsin Och mörk chokladfyllning.
Räcker till 1/3 av grundsatsen.
150g smör
1msk kanel
½dl socker
50g riven Anthonberg mörk choklad
1 apelsin, rivet skal
bred ut smöret på den utkavlade dehplattan. Strö över kanel och socker. Hacka chokladen och strö över tillsammans med rivet apelsinskal.
Följ sedan original receptet!
Kommentarer
Trackback