RosenVatten!
Rosenvatten
Rosenvatten är romantik på flaska. Det passar lika bra att använda i badvattnet som i maten. Smaksättningen är många tusen år gammal och användes flitigt i Sverige under senmedeltiden och fram till 1700-talet då matlagningen blev stramare och smakerna renare.
Överdosering är en dödssynd! Smaka dig försiktigt fram. En tesked eller två räcker oftast gott och väl till två personer.
Blanda med sockerlag och marinera sommarens frukter i blandningen.
Underbart att droppa i jordgubbssaft eller citrondricka. Några droppar i mandelmassan för semlorna ger en medeltida smaksensation.
Som ni ser ovan används Rosenvatten i maträtter, efterrätter och bakverk, och som smaksättare till olika saker som honung. Det finns att köpa färdig rosenvatten på tex Willys, Ö&B, Apoteket, hälsokost mm. Men för den som gillar att pyssla är det enkelt att göra!
Ingredienser:
100g rosblad, endast kronbladen
2 ½ dl vatten.
Gör så här:
Hacka kronbladen fint.
Koka upp vattnet slå över det över rosenbladen och låt det stå över natten.
Sila bort rosbladen genom en fuktig, men urvriden silduk eller genom kaffefilter.
Häll upp på väl rengjord flaska, förslut väl och förvara i kylskåp.