Folkets Bröllops Tårta!
Gör lätt Dansukkers version av Folkets Bröllopstårta
Det är bröllopsyra i luften. Först pingstafton, sedan juni, juli och augusti, de stora svenska bröllopsmånaderna. Och så det kungliga bröllopet förstås. För er som tänker fira bjuder vi här på receptet till Dansukkers version av Folkets Bröllopstårta - det bakverk som kommer att säljas på landets konditorier inför kronprinsessbröllopet.
Inför kronprinsessbröllopet den 19 juni har det tagits fram en folktårta, krönt av en glänsande krona. Det är branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer tillsammans med Nordic Sugar som tagit fram "folkets bröllopstårta". För varje tårta som säljs skänks 10 kr till Kronprinsessparets bröllopsstiftelse som ska "främja barn och ungdomar i Sverige med syfte att motverka utanförskap och främja god hälsa". I projektet deltar även Arla, KåKå, Kobia och Nord Mills. Tårtan ska vi alla kunna köpa i bagerier och konditorier från Ystad till Haparanda. För er som istället gillar att baka själva, i samband med bröllop och andra festligheter, presenterar vi idag receptet på Dansukkers version av Folkets Bröllopstårta. Tårtan är en kombination av spröd romantik och en harmoni av svenska smaker och påminner om en Prinsesstårta till utseendet men skiljer sig till innehållet. Dansukkers version av Folkets Bröllopstårta är fylld med jordgubbskompott, vaniljkräm och mandelkrisp.
Med bröllopsyra följer tårtyra och för alla tårtälskare bjuder vi dessutom på ett knippe riktigt smaskiga bakverk utöver Folkets Bröllopstårta. Eller vad sägs om en somrig marängtårta, mockaglasstårta med bär och chokladsås eller festliga hallonrutor som kan bakas i långpanna.
Dansukkers version av Folkets Bröllopstårta
Den förenklade varianten av den kungliga bröllopstårtan. Du kan dubbla receptet och baka tårtan i långpanna så räcker den till minst 20 personer. Du kan även servera tårtan som dessert i glas. Skär ett par skivor av kakan och varva i snygga glas med kompott och vaniljkräm. Toppa med en gräddklick och några daimkulor. Vill du göra det lite magrare blandar du ut hälften av grädden mot kvarg
Recept:
Kaka:
50-75 g rumsvarmt smör
2 ägg
2 dl Dansukker Strösocker
3 dl vetemjöl*
2 tsk bakpulver
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 dl vatten
Jordgubbskompott:
250 g (1/2 liter) jordgubbar
Saft från 1 citron
2 1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi
Mandelkrisp:
2 krossade dubbeldaim
Vaniljkräm: Sockerpasta:
4 äggulor 1 1/2 tsk gelatin + 2 msk kallt vatten
3 dl mjölk 15 gr kokosfett
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
3/4 Dansukker Strösocker 7 dl Dansukker Florsocker
1 msk potatismjöl
2 dl + 2 dl vispgrädde Garnering:
2 dl kvarg eller kesella 20 g vit choklad
Dansukker florsocker
Godisbitar/praliner
* vetemjölet kan ersättas av samma mängd glutenfri mjölmix
Vispa ägg och socker lätt och pösigt. Tillsätt smöret i klickar och vispa in det i smeten. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i äggsmeten växelvis med vattnet. Häll upp i en smord och bröad springform, cirka 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 25 minuter. Låt svalna innan kakan delas i två bottnar.
Skölj och skiva jordgubbarna. Blanda jordgubbar, citronsaft och gelésocker i en kastrull och sjud under omrörning tills det börjar koka. Koka i en halv minut. Låt svalna.
Blanda ägg, mjölk, vaniljsocker och gelésocker i en kastrull och sjud på svag värme under omrörning. Vispa hälften av grädden till fast skum och vänd ner i vaniljkrämen när denna svalnat.
Häll vatten och gelatin i en kastrull och värm tills gelatinet är smält. Tillsätt kokosfettet och låt även detta smälta. Låt svalna i 15 minuter. Sikta florsockret i en skål och häll den avsvalnade vätskan över. Knåda tills det är en slät massa. Lägg massan i en plastpåse så att den inte torkar.
Gör ren springformen och lägg i en av bottnarna. Lägg en tredjedel av vaniljkrämen på bottnen och därefter jordgubbskompotten. Bre ut kompotten över bottnen nästan ända ut till kanten. Strö daimkrosset över fyllningen. Lägg på den andra bottnen. Fyll på med resten av krämen och jämna till den. Ställ i frys i en timme. Under tiden vispas resten av grädden till fast skum och sockerpastan kavlas ut tunt till en stor cirkel. Bre den vispade grädden över kakan. Klä hela kakan med sockerpastan och skär rent runt tårtan.
Smält chokladen över vattenbad och fyll den i en spritspåse av plast. Spritsa ut ett trevligt mönster på tårtan. Dofta över florsocker och garnera efter tycke.
Hej =) jättekul att du vill vara med i tävlingen =) Hittade ditt inlägg där du länkar till tävlingen också. Tyvärr är det en regel att länkningen ska vara i en aktiv blogg och bara något inlägg tidigare har du skrivit att bloggen läggs på paus. Jag vill inte diska dej rakt av därför säger jag till. Du kan alltid göra om länkningen i den här bloggen ;) Ha en bra dag// stuumpan
Jag misstänkte att det var ungefär så det var därför jag inte ville diska dej. Jag såg ju att du har skrivit några inlägg efter det inlägget om pausen och sen såg jag att den här bloggen bara handlar om bakning. Klart att du ska få vara kvar i tävlingen ;)
Kramar
Har du prövat den ??
Haha näe :P Men nästan! Men jag jobbar ju inte, så jag har alldeles för mycket överskottsennergi... Sen så tränar jag för att kunna moffa dina bakverk! ;)
Oj så gott det ser ut! Ha en jätte skön helg! Kram Daniella - BakeCake