Blommor även en fröjd för munnen!
Ja blommor kan man mer än njuta av med ögat och näsan. Det är en fröjd att ha i maten, dekorera blommor med eller varför inte göra en underbar dryck på det! Här tänkte jag ge lite tips på vad du kan göra av blommorna, och även vilka blommor som passar bäst till vad. (tänk på att inte använda köpe blommor om det skall ätas då
dessa är start besprutade)
Vissa går bra att ha i sallader, medan andra passar som tårtdekoration som kanske inte alltid äts upp. Blåklint, smultron- och jordgubbsblommor, gladiolus, doftpelargon, daglilja, luktärt och rosor går alla bra att garnera tårtan med.
Fint hackade blad av doftpelargon kan blandas i smeten till sockerkakan eller placera hela blad i den smorda formen innan smeten hälls i.
Du kan även lägga blommor i bålet, eller frysa in i iskuber, t ex gurkört, ringblomma, blåklocka, lavendel, kaprifol, förgätmigej, primula, gullviva och viol.
Rosenbål | |
1 flaska rosévin 4 msk vodka 75 g skivade jordgubbar kronblad från några rosor 1 flaska kolsyrat mineralvatten Häll rosévinet i en bålskål. Tillsätt vodka och de skivade jordgubbarna. Strö kronbladen från rosorna över. Ställ bålen i kylskåpet en timme. Häll på mineralvattnet strax före serveringen |
|
|
|
|
|
Rosensylt | |
450 g doftande röda eller rosa rosenblad 5 ½ dl vatten 5 ½ dl socker pressad saft av 2 citroner 1 msk rosenvatten Rensa bort den inre vita delen av blombladen. Skölj och låt bladen rinna av. Koka upp vattnet i en tjockbottnad gryta. Sänk värmen så vattnet sjuder och lägg i bladen. Blandningen bubblar upp så grytan kan bara vara halvfull. Sjud ca 5 minuter tills bladen mjuknat. Tillsätt socker och citron. Koka upp och sjud 30 minuter, rör då och då. Häll i rosenvattnet när blandningen tjocknat. Låt bubbelkoka tills ytan blir skummig. Låt geléet svalna lite. Häll upp på rena burkar och sätt på lock. |
|
|
|
|
|
Kanderade rosor Alternativ 1: |
|
1. Välj ut fina, nyutslagna rosor, skölj dem och låt dem torka upp på en kökshandduk. 2. Plocka av kronbladen. 3. Vispa en äggvita hårt, ev med lite strösocker. 4. Vänd blombladen i äggvitan. 5. Använd en mjuk pensel (mårdhår är bäst) för att fördela äggvitan över hela bladet. Ta bort överflödig äggvita. Se noga till att äggvitan täcker hela bladet, för det blir brunt där äggvitan inte har fäst. Överflödig äggvita bildar klumpar vid torkningen som inte är så snygga. 6. Håll bladet försiktigt mellan tummen och pekfingret och strö över vitt strösocker på båda sidorna. 7. Bred ut bladet på en bricka/tallrik täckt med bakplåtspapper. 8. Sätt in bladen i ugnen på 40° med luckan lite på glänt. Låt torka över natten, eller åtminstone i några timmar. 9. Förvara bladen kallt i en burk i lager med bakplåtspapper emellan. Håller i ca en månad. Det går också bra att kandera hela rosor. Tänk på att peta in äggvitan mellan varje blad och att ta bort all överflödig äggvita med penseln. Hela rosor är främst till för dekoration och kanske inte så gott att äta. Det fungerar inte särskilt bra att torka bladen i mikrovågsugn. Andra blommor lämpliga för kandering är viol, gurkört, lavendel, salvia och rosmarin. Alternativ 2: Plocka blommor, blad. Doppa blomma för blomma och blad för blad i uppvispad äggvita. Se till att hela blomman eller bladet dränkts i äggvitan. Spara gärna lite av skaftet på blomman då finns det nått att hålla i. Andvänd gärna en liten pensel för att se till att äggvitan täcker allt. Pudra sedan över vanilj eller florsocker. Det skall vara rikligt och täcka hela blomman eller bladen. Lägg blommorna eller bladen på bakplåtspapper och låt dem torka på varmt ställe i ett eller flera dygn tills de alldeles torra. Spara på torrt ställe att ta fram och dekorera tårtor med. |
|
|
|
|
|
Blommor i téet | |
Det finns flera blommor som ger ett gott te. Plocka blommor som läggs i en tesil och häll kokande vatten över. Förslag på blommor att använda till te: Hibiskus och rosmarin, citronmeliss, lavendel, pepparmynta och kamomill. |
Kommentarer
Trackback