Påskpyssel
Oki, jag älskar att pyssla så när jag läste om detta var jag bara tvungen att testa, detta var över förväntan roligt och om jag bara hade orkat blåsa ur 100 ägg så hade jag dekorerat alla :D
Det du behöver är:
-Ägg råa lr urblåsta
-100% sidentyg
-Vinäger
-Gummisnoddar/snören
-Vitt bommulstyg
Börja med att blåsa ut äggen om du vill kunna spara dem, det gör du enkelt genom att picka hål i båda ändarna av ägget, kör in en lång nål och rör runt, BLÅS :D
Sedan tar du siden tygen som alltså måste vara 100% siden för att detta skall funka, jag köpte billiga slipsar på loppis, dock stämde tyvärr inte alltid " 100% silk" lappen men det var på 1 av 8 så jag är nöjd :). Tänk att fula slipsar gör snygga ägg;)
Klipp ur en cirkel som täcker ägget, försök att få tyget så tight och slätt som möjligt mot äggen för att få ett skarpt mönster, Du sätter tygets "rätta" sida in mot ägget, alltså dne sidan som skulle vart utåt på slipsen, sätt fast tyget med en gummisnodd, klipp sedan ut en lite större cirkel av vita bommuls tyget och sätt över siden tyget och fäst med en till gumminsodd, detta för att fixera tyget och stänga inne färgen.
Vad du vill använda äggen till avgör vart du sätter snodden, jag ville hänga min i riset så då satte jag snodden på äggets långsida, om du ist vill servera äggen så sätter du snodden på äggets "botten" så den fina sidan kommer uppåt. För den sidan som har snodden blir motivet "blurrigt" Även om visa motiv vart snyggare på just den sidan faktiskt!
Nu lägger du äggen i en kastrull med vatten och ca 4msk vinäger och låter dem koka i 20-40min. MEN har du blåst ur äggen som jag gjorde så kommer dem ju att flyta upp, och hela ägget måste vara täckt av vatten, jag löste det genom att sätta en "ångkok grej" (haha vad heter det?......) över så att dem tyngs ner, du kan även sätta en bunke eller ett dukslag upp i ned ( om det är i metall lr keramik) över.
Lyfft sedan ur äggen och lägg att låta svalna till rumstemperatut, fortfarande i sina små paket. Efter är det bara att öppna och se dina små undervärk.......
Städning
Påskägg
Ibland har man inte tid,råd,ork lr möjlighet att baka massa avancerade grejer men vill ändå servera roligare saker än köp ballerina! Glöm då inte de enkla gamla klassikerna, här festade vi till chokladbollarna m påsk strössel och dinkelgryn och stevia ist för de vanliga!!
Detta är ingredienser för att baka chokladbollar. Receptet är för cirka 20 stycken chokladbollar beroende på storlek.
100 g rumsvarmt smör
1,5dl stevia socker Dan Sukker (lr 1 tsk ren stevia, öka då havregrynen)
1,5dl havregryn
1,5dl dinkel havregryn
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3 msk kaffe (ska vara kallt)
Kokos,strössel lr annat att dekorera med.
Gör såhär:
Rör samman margarin och socker till en porös konsistens. Jag använde mig utav hushållsmaskinen, dels slås havregrynen sönder och du får "slätare" bollar men även för att jag HATAR att bli gladdig om händerna då man mosar smöret;D
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg.
Strö ut strösslet på en tallrik.
Forma degen till bollar och rulla dem i strösslet.
Perfekt att göra flera satser och kasta i frysen:)
Kan tillägga att steviasocker är en blandning av vanligt socker och stevia, sötar lika mycket som vanligt socker ( dock tar jag mindre då man använder över 1dl) men det väger mindre så det är 50%mindre kalorier. Har bakat en del med detta och tycker det smakar kanon! Om du nu vill ERSÄTTA sockret helt med stevia så skall du bara ha i ca 1tsk ren stevia, du får då ha i MER havregryn då smeten blir lösare då sockret oxå binder endel vätska!
Välkomna våren
Ralphs gammel fastrar var här och de firade vi med en traditionell gräddtårta m jordgubbar, för en lite nyare/fräschare känsla var de även lemoncurd i! Mumms! Receptet har jag använt mig utav lomelinos tårtor ( skriver från mobilen så kan inte länka:(...)